Is this love…?

maj 27, 2010

Diskriminering

Filed under: Vård och Omsorg — iallafall @ 4:34 e m

Mitt yrke är minst sagt kvinnodominerat. På mina tidigare arbetsplatser har det varit max en kille, på cirka 15 – 20 anställda. På nuvarande arbetsplats är vi 25 undersköterskor, varav 5 män. Detta ställer till med problem. Det är nämligen många som inte vill ha manlig hjälp. Det innebär extra planering och extra körande, för att undvika att männen åker hem till vissa. En hemvårdsgrupp med ett stort upptagningsområde, har en runda för alla de som bara vill ha hjälp av tjejer.

Om detta hade varit en it-firma med konsultuppdrag. Tror ni att man skulle acceptera att någon sa att det inte ville ha hjälp av den kvinnliga it-teknikern? Hur skulle man angripa problemet som chef för den verksamheten? Skulle man bli förbannad och påtala, vänligt men bestämt, att man enbart anställt kompetent personal, och att dess kön inte spelar någon roll? Skulle man anmäla kunden som inte ville ha kvinnlig hjälp till DO? Skulle man ta reda på anledningen till varför kunden väljer att uttala sig så, och utreda om det ligger något konkret bakom önskemålet? Kanske är det så att det finns anledningar, kanske är det så att önskemålet bygger på fördomar. Vem vet?

Nu frågar jag mig hur vi gör i vår verksamhet, och det skrämmer mig lite att jag inte vet. Vi har som sagt flertalet brukare som sagt att de inte vill ha hjälp av män, mest kvinnor, men också män. Vi har en brukare som uttryckligen bett om att han i första hand vill ha hjälp av män. Men, han har ändå kvinnliga kontaktpersoner…

Hur borde vi hantera de som säger att de inte vill ha hjälp av män? Borde vår chef, vänligt men bestämt, säga till dem att man enbart anställt kompetent personal, och att deras kön är oväsentligt? Borde vår chef DO-anmäla de brukare som väljer bort manlig hjälp? Borde vår chef kanske ta reda på anledningen till varför brukaren väljer att framföra detta önskemål, och utreda om det ligger något konkret bakom den? Kanske är det så att det finns anledningar, kanske är det så att önskemålet bygger på fördomar. Vem vet?

Visst, vi hjälper folk med hygien och andra intima insatser. Men ur ett jämställdehetsperspektiv så är det kompetens som spelar roll, inte kön. Jag tycker att man som brukare ska kunna påverka den vård och omsorg man får, att man ska kunna ha inflytande på vilken personal som kommer och så vidare. Men att tillåta fördomar att styra, tycker jag är fel, oavsett om det gäller tjejer och styrelser eller om det gäller pojkar i vården. Jag anser att en manlig undersköterska som blir nekad delar av sin yrkesutövning för att han är man, är värre än en kvinna som inte får bli stadsminister för att hon helt enkelt saknar kompetensen.

Och när vi ändå pratar om jämställdhet så tycker jag att det är för jävligt att man inte kvoterar in kvinnor i sophämtar- och slasktömmaryrken samt i bygg- och transportyrken, om man nu ska kvotera in kvinnor i styrelser, på utbildningar och i andra oskitiga sammanhang. Jämställdhet ska handla om rätt person på rätt plats, och att man ska få betalt efter kompetens (och därmed uppnå lika lön för lika arbete).

Vem vet? Jo, en chef som inte låter sin personal diskrimineras utan tar reda på anledningen bakom önskemålet, han, eller hon, vet!

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: